You are currently viewing Festivalul Tradițiilor „Shukar” aduce diversitatea și unitatea în comuna Apața!

Festivalul Tradițiilor „Shukar” aduce diversitatea și unitatea în comuna Apața!

Comunicat de presă

Brașov, 6 octombrie 2023

Festivalul Tradițiilor „Shukar” aduce diversitatea și unitatea în comuna Apața!

Connect-R vine la Apața!

Cu bucurie și entuziasm, anunțăm că în perioada 6 și 7 octombrie 2023, comuna Apața va găzdui Festivalul Tradițiilor „Shukar”. Acest eveniment interetnic, este organizat de Asociația ”Aici Pentru Tine” și are ca scop celebrarea tradițiilor locale și să promovarea unității în diversitate etnică.

În cadrul festivalului, tinerii romi și maghiari din Apața vor avea șansa să-și întâlnească idolii și să afle de la ei rețeta succesului, fiindu-le transmisă ideea că nimic nu este imposibil dacă îți propui cu adevărat să reușești. Printre momentele deosebite organizate de Asociația ”Aici Pentru Tine”, se numără un concert live susținut de Connect-R. Artistul va aduce pe scena din Apața momente de muzică și dialog pe teme de interes pentru comunitatea romă. Mai mult decât atât, Connect-R va purta și o discuție de tema bullying-ului, acesta fiind ca un mentor pentru copiii din Apața. Pe aceeași scenă va urca trupa Insect, iar atmosfera va fi întreținută de un DJ. De asemenea, toboganele gonflabile vor fi disponibile pentru toți copiii prezenți la festival, pentru a-i face să se bucure de moment.

Pentru a sprijini educația și bunăstarea în comuna Apața, Asociația ”Aici Pentru Tine” va implica adulții, dar și copiii de la școala din localitate, în activități artistice și tradiționale. Copiii de la școala Apáczai Csere János, vor oferi un spectacol impresionant, prin pregătirea unor dansuri populare sub îndrumarea cadrelor didactice. Tradițiile locale vor aduce în prim plan gastronomia locului și ateliere de informare privind meșteșugurile practicate de etnicii romi.

Acțiunea are ca scop stimularea dezvoltării culturale prin exploatarea creativă a patrimoniului meșteșugăresc, gastronomic, muzical și vestimentar și abordarea integrată a comunității locale. Totodată se va urmări și consolidarea identității prin participarea unor reprezentanți de succes ai comunității extinse și promovarea evenimentului în mass-media și social-media.

Evenimentul desfășurat este primul de acest gen în comunitatea din Apața și va crea premisele incluziunii, conexiunii autentice și a unei bune vecinătăți între etniile romă, maghiară și română.

Activitatea face parte din cadrul proiectului Facilitare pentru integrare! Măsuri active integrate pentru romii din Apața. Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 40.000 mii de euro, oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de operator de program. Obiectivul proiectului este sporirea calității vieții și creșterea accesului la serviciile complexe sociale din domeniul educațional și medical pentru 100 de persoane provenite din familii vulnerabile din comuna Apața în paralel cu responsabilizarea, sensibilizarea și conștientizarea cu privire la importanța sprijinirii grupurilor vulnerabile din comunitate.

Festivalul „Shukar” este prima ediție anul acesta și o oportunitate de a uni forțele și a uni lumile. Nu contează ce naționalitate ai sau situația financiară, așadar în fața lui Dumnezeu suntem toți egali. Suntem hotărâți să aducem o schimbare pozitivă în comunitatea noastră și să contribuim la construirea unui viitor mai luminos pentru noi toți. Apreciez implicarea și susținerea întregii echipe și sunt încrezătoare că prin acest festival vom face o schimbare semnificativă în viețile oamenilor din Apața. Mai mult decât atât, acest festival ne dorim să devină o tradiție anuală .” A declarat Adina Camelia Gál – vicepreședintele Asociației Aici pentru Tine.

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021. Conținutul acestuia nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului.

www.eeagrants.ro și www.frds.ro

https://integrareromiapata.ro/

Despre Asociația “Aici pentru Tine”

Asociația noastră este o organizație neguvernamentală care activează în domeniul serviciilor sociale din anul 2015. Ajutăm persoanele aflate în impas: familii defavorizate, copii, victime ale violenței domestice, bătrâni singuri. Asociația se numără în rândul puținelor asociații licențiate în oferirea de servicii de asistență socială comunitară, sprijinind de-a lungul existenței sale sute de copii, adulți și bătrâni, din tot județul Brașov și chiar din alte județe din țară. Anii au trecut și ne-au dovedit că totul este posibil dacă vrei să ajuți și mai ales dacă o faci din suflet.

Credem într-o lume lipsită de sărăcie, în care fiecare persoană are șansa la o viață mai bună. Prin solidaritate, comunicare și conexiune autentică între persoane, dorim să construim o lume mai bună, în care nicio ființă umană nu este exclusă.

Misiunea noastră este inițierea, extinderea și îmbunătățirea serviciilor sociale de integrare în societate a persoanelor și grupurilor marginalizate, prin activități educative, culturale, consiliere psihologică și profesională. Pentru mai multe informații, accesați https://asociatiaaicipentrutine.ro/model-de-lifestyle-pentru-comunitati-defavorizate-2/

Persoană de contact din cadrul Asociației ”Aici Pentru Tine”: Gal Adina Camelia (vicepreședinte). E-mail: contact@asociatiaaicipentrutine.ro Tel: 0726 686 793